Hansweert-Oost  -  Sluizen en Kanaal t/m 1953  -  Periode 1940-1945

 

 

 

 

 

 

 

Anekdote

Bij het neerstorten van de Hurricane in 'west' tegen de boomdijk vlogen brokstukken en bommen over de dijk in de boomgaard van de Familie Poley. De Duitse bezetter gaf daarna opdracht om de hoeve te ontruimen. De eigenaar Johannes Poley was hier niet zozeer van gecharmeerd. Hij pakte zijn kruiwagen, deponeerde alle explosieven hierin en kiepte deze aan de andere zijde van de dijk. Ondanks dat de Duitsers deze actie helemaal niet konden waarderen was de noodzaak voor ontruiming niet meer direct aanwezig en hoefde het gezin de boerderij niet meer te verlaten.

Moeder Jannetje Poley beleefde die dag zeer angstig momenten. Het vliegtuig raakte tijdens het neerstorten de schoorsteen en de gevel van het huis van de Fam. v.d. Vrede tegenover de school. Op zijn kant vloog de Hurricane daarna door de schoolstraat om vervolgens te pletter te slaan tegen de boomdijk. Door de instorting van het huis en vlammenzee die ze aan de andere kant van de dijk zag dacht ze dat de school, waar op dat moment 3 van haar kinderen zaten, getroffen was. Dit bleek achteraf gelukkig niet het geval te zijn.

Veel kinderen en onderwijzers zagen vanuit de klaslokalen het vallende vliegtuig op zich afkomen. Door de angst en schrik stonden ze als aan de grond genageld. Een enkeling kon zich zelfs na dit voorval door de stress voor korte tijd niet meer bewegen.

Klik op de foto's voor vergrote weergave