Hansweert-Oost   -  Sluizen / Kanaal '53 - '89

 

Tip: druk op de F11 toets voor volledige beeld weergave !

 

 

Archief: JL

Toelichting schakeltijdklok

Rechts, in de mozaïek, foto's van een schakelklok daterend uit 1968. Deze klok heeft jarenlang dienst gedaan als moederklok voor het in en uitschakelen van de verlichting op het oude sluizencomplex te Hansweert. Vermoedelijke was de klok destijds ingebouwd  in het bedieningsgebouw van de grote sluis.

Voor de schemerschakelaar zijn intrede deed (ergens in de 70er jaren van de vorige eeuw) werd met dit soort apparaten gewerkt. Het bijzondere is dat de klok naast een "gewone" klokschakelfunctie is uitgerust met een systeem dat met de seizoenen mee de in en uitschakelmoment-en varieert, en dus het verschil in "aanvang schemering" compenseert.

Tevens zit er een echt uurwerk in dat ongeveer één maal per week elektrisch wordt opgewonden.

Het apparaat  heeft dus een gangreserve van ca. een week, energiezuinig zijn tijd ver vooruit.

Voor die tijd zal dit robuuste waterstaatskwaliteit vernuft een aanzienlijk bedrag hebben gekost.

Het leuke van dit alles is dat medio 2008 het apparaat weer dienst doet als schakelklok voor een  tuinverlichting ergens in Kruiningen.

 

.

Zoals het een echte schakelklok betaamd moet hij automatisch werken. Zo ook deze klok. Klik op het eerste (linkse) plaatje hieronder en alle foto's zullen gedurende 6 seconden op weergave formaat worden getoond. Na de laatste foto verschijnt deze pagina weer waarna de keuze gemaakt kan worden voor b.v. met een klik op de knop 'verder' om de serie te vervolgen.

Schakeltijdklok sluizencomplex